Versiunea nouă WinMENTOR 23.021/1 cuprinde modificări în modul de calcul al salariilor pentru angajații ce beneficiază de suma de 200 lei scutită de contribuții și impozit, cf. OUG168/2022, precum și introducerea categoriilor de venituri asimilate salariilor pentru sumele impozabile și cu contribuții pe macheta de Alte drepturi/penalizări.

 

Atenție!

Din cauza modificărilor de structură din program, se poate folosi noua versiune de DECLARAȚII pentru D112 pe luna ianuarie 2023 doar după ce s-a făcut upgrade la versiunea WinMENTOR 23.021/1

 


 

Versiunile sunt incrementate după următorul algoritm: anul, luna, număr versiune din luna/versiunea minoră. Dacă se face upgrade de la o versiune care are același număr înainte de „/” (de exemplu: trecem de la versiunea 23.021/1 la versiunea 23.021/2), nu trebuie să executați procedura de verificare de structuri, insa este necesara procedura de actualizare constante (automata la install sau manuala pe fiecare firma) fiind introduse constante noi de la o versiune la alta.


 

SECTIUNEA LISTE


SALARII:

• Lista lichidare – s-a introdus coloana noua Suma exceptata CB in care este adusa suma exceptata de la calculul contributiilor si a impozitului cf OUG 168, aferenta perioadei de concediu medical;

 


SECTIUNEA DATE


MENTOR:

• Interne – Diminuari stoc – a fost introdus buton SAF-T pentru evidenta contravalorii TVA inregistrata pe un cont cheltuieli, necesar in situatii precum imputarea valorii unui produs, astfel in TaxDecl este adusa linia cu valoarea trecuta pe cheltuiala cu un ContSaft aferent, TaxCode-ul va trebui selectat manual.


• Trezorerie – Casa/Banca – A fost introdusa inregistrare in TaxDecl pentru tranzactiile privind plata a unor cecuri emise pentru plata facturilor cu TVA la incasare.


SALARII:

• Alte drepturi/penalizari – camp nou Categorii de venituri asimilate salariilor care se va utiliza pentru cei care doresc sa inregistreze pe conturile de salarii si sa reflecte in restul de plata veniturile asimilate salariilor care sunt impozabile si au calculate contributii. Pentru modul de inregistrare a veniturilor salariale si asimilate salariilor in functie de categorie raportata in D112 va rugam sa consultati documentul Detalierea veniturilor salariale si asimilate salariilor pe categorii care insoteste kit-ul curent;


• Modificari in modul de calcul al salariilor: pentru salariatii care beneficiaza de cei 200 le i scutit cf OUG 168/2022 se calculeaza suma scutita si pentru perioada de intrerupere aferenta indemnizatiilor de boala. Suma se va reflecta separat fata de cea aferenta timpului lucrat atat in grila de recalcul salarii cat si in statul de plata.


Observatii pt acest caz:

– Baza contributiei CAM aferenta indemnizatiei de boala va fi diminuata numai cu suma scutita aferenta zilelor platite de angajator.

– Baza de calcul impozit aferenta indemnizatiilor se va diminua cu suma scutita doar pentru indemnizatiile impozabile.

 

DocImpServer

• Extinderea verificarii ExistaFacturaExt si pentru facturile in valuta

 

Service auto

• Au fost introduse pe Deviz combobox pentru tip piesa si un combobox cu delegatul, au fost introduse coloane noi in lista de Lucrari în curs.

 UPDATE 28.02.2023
EXECUTABIL NOU –  WinMENTOR 23.021/3


MENTOR

• Import din alte aplicatii: S-a introdus in pachetul de import din alte aplicatii facturi iesiri si iesiri in valuta o variabila care sa permita importul pretului de achizitie de la care se va face livrarea (valabil doar pentru marfa in depozit)


SALARII:

• S-a corectata Suma exceptata cf OUG 168 aferenta timpului lucrat in cazul in care anganatul realiza ore suplimentare in luna si avea si intreruperi de boala/maternitate.

 

Pentru instalarea corectă a versiunii de program 23.021/3 trebuie instalat întâi kit-ul versiunii 23.021/1 prin procedura cunoscută de install și verificare de structuri. Ulterior se va copia executabilul 23.021/3 peste cel existent fără a mai fi necesare alte verificări.

 

Executabilul noii versiuni de WinMENTOR poate fi descărcat de aici.