D112

  • S-a adaugat in MENTOR> Constante generale MENTOR > DECLARATII> Declaratie 112 constanta: Sectiunea E: Mod de calcul „Suma Incasata” ce poate lua valorile: Nu contine tichete de masa/ Contine tichete.
  • S-a rescris declaratia conform Ordinului 1943/ publicat in M.Of. din 21.05.2020 (joi, cu termen final de depunere a declaratiei luni 25.05.2020, nedecalat).

In conformitate cu acest ordin, sumele reprezentand indemnizatii aferente starii de urgenta, se vor raporta incepand cu aprilie 2020, in sectiunea B, pe tipuri de asigurat diferite alaturi de celelalte sume realizate, similar unor noi contracte la nivel de angajat, astfel:

– pe tip 1, 25, 26 se duc sumele realizate pe salariul normal/constructii/studii superioare, corespunzatoare orelor lucrate normal, a concediilor de boala sau datorate contractelor multiple; – pe tip 31 – indemnizatia prev. de L.19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant;

– pe tip 33 – indemnizatia platita suplimentar de angajator din fondul de salarii pentru intreruperea sau reducerea temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii nr. 53/2000 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta la art. XI alin.(11) din OUG nr. 30/2020 – adica doar partea platita de angajator a indemnizatiei cu cod 995 din SALARII, partea platita de asigurarile sociale va fi tratata in declaratie pe tip asigurat 32 (vezi mai jos).

– pe tip 35 – indemnizatia prevazuta la art. XV din OUG 30/ 2020 de care beneficiaza Membrii cooperatori, salariati in baza conventiei individuale de munca, prevazuta de Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei;

– pe tip 32 – indemnizatia prev.la art. XI alin. (1) din OUG nr. 30/2020, suportata din bugetul asigurarilor de somaj. Acest tip de indemnizatie nu se declara in luna in care persoana a fost pontat cu acest tip de intrerupere ci in luna decontarii ei de catre stat.

Avand in vedere modul de rezolvare indemnizatiilor 32 si 35, pe care noi l-am implementat in program inca din martie, prin care se inregistreaza sumele in luna aferenta pontajului cu It, pentru a nu obliga clientii la refacerea salariilor, in declaratia 112 s-a implementat urmatorul algoritm: 

– in luna de raportate pe salariat se vor prelua sumele de la somajul tehnic urgenta suportat de asigurarile sociale din luna anterioara si se vor exclude acelasi tip de sume de pe luna curenta care se vor raporta in luna urmatoare. Este vorba de sumele de la asigurarile sociale de pe indemnizatiile cu codul 998, 995 si 994.

Avand in vedere aceste aspecte, vor apare situatii in care diferentele dintre valorile calculate in MENTOR si valorile cumulate declarate pentru creante, sa difere substantial, in functie de numarul de angajati ai firmei, datorita faptului ca generarea declaratiei porneste de la valori rotunjite finale in MENTOR, PE CARE LE SPARGE IN NOI CONTRACTE SI RECALCULEAZA DIN NOU CREANTELE UTILIZAND ROTUNJIRILE INDIVIDUALE (la nivel de contract), DEOARECE IN CAZ CONTRAR DECLARATIA NU POATE FI VALIDATA.

Nota: pentru firmele care aplica facilitatile din domeniu contructiilor mai sunt cazuri care nu sunt definitivate in declaratia curenta.

Adeverinte

  • S-a corectat adeverrinta CASS in sensul excluderii indemnizatiilor de somaj urgenta din lista.

Toti clientii WinMENTOR pot folosi noua versiune de DECLARATII incepand cu versiunea WinMENTOR 887.03

Atentionarile, generate de programul DUKIntegrator, nu reprezinta un impediment pentru depunerea declaratiilor la ANAF (vor apare atentionari si la contractele de tip A, in cazul in care zilele lucrate difera de zilele de contract activ – adica atunci cand intreruperile fara salar sau nemotivatele nu sunt considerate ca zile de suspendare, nefiind raportate in REVISAL).


UPDATE 221.02 (10.06.2020)
Toti clientii WinMENTOR pot folosi noua versiune de DECLARATII incepand cu versiuneaWinMENTOR 887.05.

D112

  • S-au operat corectii de generare asigurat B1_1 = 1 pentru cazul in care angajatul a avut somaj tehnic toata luna.
  • S-au modificat valorile campurilor E3_5, E3_6 datorita modificarii aplicatiei DUKIntegrator in data de 10.06.2020.
  • S-au operat corectii pentru firmele de constructii in ceea ce priveste raportarea bazei CAS si CASS precum si a CAS, CASS in cazul veniturilor fara facilitati (pontaje cu Iu, somaj tehnic). Au fost de asemeni operate modificari si in MENTOR, in calculul de salarii, de aceea fiind necesara schimbarea si recalcularea salariilor cu noul executabil.
  • S-au operat corectii pentru firmele de constructii care aplica facilitati si in cazul angajatilor neimpozabili pentru restul firmelor in sectiunea E, referitor la raportarea venitului neimpozabil.

Pentru mai multe intrebări și răspunsuri consultați pagina de SUPORT sau descărcați aplicația WMia