Stiind cat de important este protectia si siguranta datelor, va antentionez despre doi virusi noi care circula pe internet.

Unul dintre acesti virusi periculosi vizeaza in mod expres clientii bancilor din Romania care utilizeaza servicii Internet Banking cauzand probleme grave de securitate si daune celor afectati.

Cel de-al doilea virus reprezinta un pericol pentru toate mediile de business, blocand pe calculator accesul la toate fisierele. Profitand de situatie, pentru remediere hackerii solicita 300 Euro ca si suma de rascumparare. S-au raportat mai multe cazuri unde problemele cauzate de acest virus nu s-au rezolvat nici dupa achitarea sumei cerute – deci aveti mare grija la primirea unor astfel de solicitari prin e-mail sau alte medii online. Ar fi un soc pentru oricine sa nu aiba acces la materialele salvate, sau sa piarda totul pe ce a lucrat.

Cum poti evita infectarea cu acesti virusi si compromitarea datelor? Iata pe scurt cateva masuri preventive:

– Nu deschide atasamentele din e-mailurile primite de la persoane necunoscute, mai ales daca fisierele au extensia .exe si evita vizitarea paginilor inserate in e-mail sub forma unor link-uri.

– Daca primesti un e-mail suspect care pare a fi de la o banca, institutie, sau companie integratoare de plati online, nu accesa link-urile respective si in nici un caz nu furniza datele personale.

– Atunci cand accesezi pagini pentru efectuarea unor plati sau doresti sa intri pe contul de internet banking, ai grija sa fie o pagina securizata cu un certificat valid – sa apara https:// inainte de numele de domeniu.

– Asigura-te ca pe calculatoarele tale sunt instalate solutii anti-virus si anti-malware actualizate. Ultimele versiuni au capacitatea de a detecta majoritatea noilor virusi care circula pe internet.

– Apeleaza la un serviciu de backup online pentru server si vei avea intotdeauna o copie de rezerva, orice s-ar intampla. Aceste backup-uri se realizeaza periodic, minimalizand astfel riscul de a ramane fara fisierele salvate. Chiar si daca sistemul tau a fost compromis, poti restaura cu usurinta datele pretioase de pe server.

Cea mai eficienta metoda de protectie impotriva celor doi virusi mentionati mai sus este preventia.

Iti stam la dispozitie pentru orice informatii suplimentare despre cum sa-ti protejezi sistemele informatice de atacurile nedorite de pe internet. Contacteaza-ne cu incredere!